Tuesday 9 December 2014

Ağırlaşan Bilgisayar ve Telefonlara Çözüm

Eskiden bilgisayarlardı ağırlaşan cihazlarımız. Birkaç sene kullanır, sonrasında ağırlaştı diyerek yenisini almaya davranırdık. Şimdilerde ise durum biraz daha telefona kaymış durumda. Telefonları insanlar sık sık değiştirmeye başladı. Gerekçe daha çok elindekilerin ağırlaşması..

Ağırlaşma dediğimiz "Alırken iyi çalışan cihaz neden sonradan ağırlaşsın ki?" sorusunu da beraberinde getiriyor. Bunun birkaç nedeni var. Bilgisayar ve telefon için bunlar birazcık değişebiliyor. Bilgisayar için biraz aşağıda detayları okuyabilirsiniz. Telefonlar için durum şöyle:


1- Telefonların işletim sistemleri revize olup güncellendiği zaman yeni versiyonlar genelde biraz daha iyi grafiklere sahip olduğundan telefonu daha fazla yorarlar.
2- Kullanmadığınız uygulamalar gereksiz yer ve RAM kullandığı için telefonu ağırlaştırırlar.

3- Fotoğraf, video ve müzik gibi dosyaları habire kaydettiğimizde telefonun hafızası azaldığı için kendisine çalışacak alan bulmakta zorlanır ve bu durum da telefonu ağırlaştırır.

Peki ne yapmalı?

1- Özellikle iOS güncellemelerini telefonun hızını etkilemediğini teyit edinceye kadar yüklememek. Zira telefon sağlam olmasına rağmen sadece işletim sistemi versiyonu ve yeni versiyonun daha fazla RAM ve işlemci ihtiyacından dolayı birçok insan telefonlarını değiştirmek durumunda kalıyor. Yani güncellemenin üstünden birkaç ay geçtikten sonra eğer yaşayanlar sorun yaşamıyorsa yükleyin, yoksa yüklemeyin. Bu durum Android için güncelleme sadece 1,5 sene olduğundan ciddi bir sorun teşkil etmiyor.

2- Uygulamalarınızın arasında kullanmadıklarınızı silip telefonun hafızasını ve RAM'ini temiz tutun.

3- Fotoğraf, video ve müzik dosyalarının kullanmadıklarınızı telefonda tutmak yerine bunları bilgisayara yükleyerek yedeklerini alın. Telefonun hafızasındakileri de silin. Böylece telefon hafızası daha boş olacağından daha rahat edersiniz.

4- Android telefonlarda telefona hafıza kartı alacağınızda unutulmaması gereken en önemli konu bu hafıza kartlarının hepsinin (aynı kapasitede olsalar da) hızlarının aynı olmadığı gerçeğidir. En az Class 10 hızında bir hafıza kartı kullanırsanız bu da telefonunuzun hızına pozitif etki yapacaktır. Bakınız soldaki fotoğraf.

5- Telefonunuzu şarj olurken kullanmanın da bir yandan dolmaya çalışan pili diğer yandan bitirmeye çalışmak anlamına geldiğini söylemem lazım. Hem telefonu yoran hem de pilinizin ömrünü azaltan bir durumdur bu.

Bonus: Şarjla ilgili bir konu da %20'nin altına düşmeden şarja takmanın pil ömrünü artırdığını da unutmamak gerekir.

Bilgisayarlarla ilgili de durum şöyle:

1- Teknoloji sürekli gelişip değiştiği için buna bağlı olarak bilgisayarlarda kullanılan programlar ve uygulamalar da bunlara paralel daha yoğun işlemler yapmaya başlıyor. Yani yeni versiyon demek, daha fazla RAM ve işlemci ihtiyacı demek bir anlamda.

2- Oyunlar sürekli gelişip daha fazla grafik ihtiyacı hissettiği için eski versiyonu iyi çalışırken yeni versiyonu sıkıntı çıkarabiliyor bu oyunların.

3- İşletim sistemleri güncellendikçe RAM, işlemci ve sabit diskten istedikleri artıyor.

Durum böyle olunca da "bilgisayar yavaşladı" diyoruz doğal olarak.

Çözümüne gelince birkaç adımı var bunun:

1- RAM'i yükseltmek. Bu en kolay ve pratik çözümdür. Bilgisayarın desteklediği RAM'i örneğin 2GB yerine 8GB'ye çıkarttığınız zaman programlarınız çok daha rahat çalışacaktır.

2- Bilgisayarda kullanmadığınız programları silerek ve "disk defragmantation" yani disk düzenlemesi yaparak parça parça olarak kaydedilen bilgilerinizi bir araya toplayabilir, böylece bilgisayarın daha hızlı onları bulmasını sağlayabilirsiniz. Ya da Windows herşeyi kaydettiği için arada bir format atmak ve bilgisayarı sıfırlamak ve tekrar kurulum yapmak da bilgisayarın daha hızlı çalışmasına faydalı olacaktır.


3- Sabit diski SSD ile değiştirmek. SSD sabit disklerde hız saniyede 1000MB seviyelerine kadar çıkabiliyor. Kimi zaman sadece işletim sisteminin üstünde çalıştığı sabit disk bölümünü SSD, diğerini normal SATA disk olarak kullanırsak da programlar hızlı olan SSD üzerinden çalıştığı için hız olarak rahat ederiz. Sabit disk olarak sadece SSD kullanacaksanız fiyat biraz daha artacaktır. Çünkü bu disklerin fiyatları diğerlerine göre daha pahalı.


No comments:

Post a Comment