Tuesday 9 September 2014

Elektrik Faturalarını Azaltmanın Yolları

Elektrik faturaları konusunda arkadaşlarımla konuşunca birçok insanın tek başına yaşamasına rağmen 70-80 liranın üstünde, hatta bazılarının 100 liranın üstünde fatura geldiğini duymuştum. Bu kadar yüksek fatura aslında biraz dikkatle kolaylıkla azaltılabilir.

Elektrik ampullerini enerji tasarruflularla değiştirmeyi zaten birçoğumuz yapıyor. Yalnız bu konuda da dikkat etmemiz lazım. Cep telefonu gibi yüksek radyasyon yaydığı için özellikle başucu lambalarında, koltukların yakınındaki dikey abajurlarda falan çok tercih etmemek lazım. Malum, başucumuzda radyasyon bombası istemeyiz, değil mi? :)

Bunun dışında, şu telefon şarj aletlerinin adaptörleri var ya, sadece onların şarj adaptörleri yok. İnternet için kullandığımız modemlerin, bilgisayarların, TV'lerin, kablolu harici sabit disklerin, elektronik ev telefonlarının vb. hep şarj adaptörleri var. Bunların hepsi de, kapalı olsa dahi cihaz, normal çalıştığı zaman harcadığına yakın enerji harcıyorlar. En yeni nesil TV'ler kapalı durduklarındaki enerji ihtiyaçlarını 1W seviyesine getirdiler. Pratik anlamda günde 12 saat kapalı ise TV, aylık harcama 360Wh yapar ki bu ciddi anlamda düşük sayılabilecek bir kullanımdır. Her halükarda bunu ödememek için yapılması gereken şey TV'nin kapalı tutulduğunda kablosunun prizden çıkarılması tabii ki.

Beyaz eşyada enerji harcamasını, özellikle buzdolabı gibi ürünlerde, A sınıfından %60 daha az enerji harcayan ürünleri tercih ederek oldukça azaltabiliriz. Buzdolabı sürekli açık olan bir ürün olduğu için en çok enerji harcayan üründür evlerimizdeki. Burada yapacağımız tasarruf da aynı oranda önemli. Yalnız birkaç nokta daha var. Mesela çamaşır ve bulaşık makineleri en yüksek güce sahip eşyalarımızdan ve bunları tam kapasite doldurduğumuzda yapacağımız tasarruf hem su hem de enerji anlamında olacaktır. Beyazlar dışındaki çamaşırlar 30 derecede yıkandığında da ciddi enerji tasarrufu yapılabilir. Çünkü eskiden belki ama artık daha yüksek sıcaklık sadece iyi yıkamaya yaramadığı gibi çamaşırların ömrünü de kısaltıyor. Bulaşık makinesinde de çok ağır kirliler haricinde yüksek sıcaklığa ihtiyaç yoktur.

Pratik anlamda tüm elektrikli aletlerin prizden çıkarılması her zaman da uğraştırıcı olduğu için bunları taktığımız elektrik grup prizlerini aç-kapa butonlu olanlarla değiştirirsek akşamları bunları kapatırsak o aletlerin birkaçını tek bir butonla kapatmış oluruz.

Eğer halen daha bu yazıyı okuyorsanız 'Kim uğraşacak?' demeden bunları yapmanız gerekiyor. Bunu alışkanlık haline getirdiğinizde de hem elektrik hem de su faturalarımızda ciddi anlamda bir azalma görebiliriz. Benden söylemesi..

Son birşey: Enerji tasarrufu derken konforun azaltılması değildir mevzuu. Konforu koruyarak tasarrufun yapılmasıdır. İçinde bulunmadığımız odaların, mutfağın, banyonun lambası oradan çıkarken kapatırsak da ciddi anlamda tasarruf edebiliyoruz.

Resim: http://vizyon21yy.com/images/Egitim_Genl/Onemli_Gunler_Haftalar/E_T_H/04.jpg

No comments:

Post a Comment