Sunday 7 September 2014

Elektrikle İlgili Bilinmesi Gerekenler

Gün içinde birçok farklı zamanda farklı insanlardan benzer soruları duyduğum için bu yazıyı tamamen insanların ihtiyacı olan elektrikle alakalı konuları anlatmayı düşünüyorum..

Samsung şarj aletin var mı? :
      Samsung şarj aleti denen şey aslında micro USB kablo kullanan şarj aletidir. HTC, Samsung, LG, Huawei, Turkcell, Motorola gibi akıllı telefonların hemen hepsi aralarındaki anlaşmadan dolayı tek tip kablo kullanırlar. Bu yüzden micro USB şarj aleti, ya da Android telefon şarj aleti demek daha doğru olur.


Şarj Aletlerinin Parçaları Nedir?
            Şarj aletleri genel olarak iki parçadan oluşur. Biri kablosu, diğeri ise şarj adaptörüdür. Kablonun ucu telefona takıldığı için telefonun girişi ile uyumlu olması gerekmektedir. Burada da yeni çıkan Samsung S5 hariç iki tür vardır: iPhone'un şarj kabloları ile micro USB kablo. Fakat şarj adaptörü genel anlamda, cep telefonları için, standarttır. Elektrik girişleri 100-240V ve 50-60Hz olduğu için tüm dünyada rahatlıkla kullanılabilir. Tek ihtiyaç elektrik prizinin girişinin doğru olmasıdır.


Şarj adaptörlerinin girişi USB ile olduğundan, yukarıda anlattığım iki tür kablodan birini takmanız yeterli olacaktır. Peki piyasadaki bunca farklı adaptörün farkı nedir derseniz birbirlerinden iki fark ortaya çıkar: Birincisi üretim kalitesi. Bu yüzden her zaman orjinal ya da bilinen markaların adaptörlerini tavsiye ederim. İkincisi ise çıkış akımları. Genel anlamda 500-2100mA arasında değişir bu çıkış akımları. 'Output' diye yazan yerde yeni telefonlarda genelde 1800mA ya da 2000mA yazar. Telefonun pili 3000mAh ise 2000mA bunun anlamı en basit hesapla 3000mAh / 2000mA = 1,5h yani 1,5 saatte şarj edilebileceğidir. Tabii bu genelde pillerin yapısından da kaynaklandığı üzere 2 saate yakın sürer. Yeni adaptör alacağınız zaman çıkış akımının en az 1000mA olmasına dikkat etmenizi tavsiye ederim.


Not1: Micro USB Kablo için: http://www.buyapi.ca/wp-content/uploads/2014/02/musb.jpg
Not2: http://wikitravel.org/upload/shared//8/85/Plugs.png

No comments:

Post a Comment