Friday 26 September 2014

Geri Dönüşüm ve İleri Dönüşüm

Aslında ileri dönüşüm diye birşey yok. Başlık daha ilginç olsun diye öyle koydum.

Konumuza gelecek olursak, bu geri dönüşüm konusunda bir çok yanlış bilgi var ortalarda dolanan. Bunlardan en yaygınlarından biri geri dönüşüm için, genelde belediyelerin koyduğu, geri dönüşüm kutularının içine atılan kağıt mendil, kağıt havlu gibi ürünler. Bu gibi ürünlerin üretilmesi için en atık kağıtlar daha çok tercih edilir. Su da değdikten sonra eskiden kağıt gibi olan bu ürünlerin artık tek güzergahı normal çöpler oluyor. Çünkü geri dönüşüm bu tip kağıtlar için uygun değil.

Peki kağıt havlu/mendilleri geri dönüşüm kutusuna atmanın zararı var mıdır? Tabii ki. Çünkü kağıt havlular bir kere içine girdi mi o torbanın tamamı genelde doğrudan atık çöp olarak işlem görür. Ayrıştırma işlemi o saatten sonra uygulanmaz. Yani bir parça kağıt havluyu kurtaracağım derken bir poşet dolusu geri dönüşebilir kağıdı da geri dönüşmez hale getiriyoruz bu şekilde. Benden söylemesi.

Aklıma gelmişken, geri dönüşüm kutularının içi sadece geri dönüştürülebilir ürünlerden oluştuğu zaman bu ürünler gerçekten de geri dönüştürülüp sonrasında ileriye dönüşen bir yatırım yapmış olacağımızı da düşünebiliriz :)

No comments:

Post a Comment